Kršćanska obitelj

Milosrdno Srce Brak i obitelj Kršćanska obitelj

Brak i obitelj

Kršćanska obitelj

Što je to i kakva je to kršćanska obitelj? Pokušajmo kroz Evanđelje ukazati na neke smjernice za kršćanske obitelji.

Danas se pripovijeda o različitim bolestima u društvu. Čini se da je jedna izvor svim drugima. To je bolest obitelji. Ne možemo zatvoriti oči pred bolnom činjenicom: obitelji su nam bolesne i razorene. Rastava raste geometrijskom progresijom, mladi se ne žele čak ni civilno vjenčati, živi se u “divljem braku” bez potrebe da se bračna privola potvrdi usmeno i pismeno, postoji opća konfuzija u etičkim i moralnim vrijednostima. Ankete o obiteljima porazno djeluju.

Što se to događa s tom tako važnom stanicom našeg društva? Što je s kršćanskim i katoličkim obiteljima? Što je to i kakva je to kršćanska obitelj? Pokušajmo kroz Evanđelje ukazati na neke smjernice za kršćanske obitelji.

Kršćanska obitelj ispunja Božji zakon!

Josip i Marija nose Isusa u hram da ga prikažu kao odani Židovi koji prakticiraju svoju vjeru: “kao što piše u Zakonu Gospodnjem!” U kojoj kršćanskoj obitelj nema molitve, nedjeljne svete mise, spremnosti na žrtvu i međusobno pomaganje, može li se reći za nju da je kršćanska?

Kršćansku obitelj vodi Duh Sveti!

To je tako očito bilo u Svetoj obitelji. Duh Božji bdio je nad njima, u njima i vodio ih kroz život. Što je s mojom obitelji? Ima li u njoj Božjeg Duha? Jesmo li onda uslužniji jedni prema drugima? Vidimo li bolje jedni druge pokraj sebe? Čujemo li jače riječi drugih koje nam govore? Osjećamo li snažnije ljubav jedni prema drugima?

Kršćanska obitelj raste u vjeri!  

Josip i Marija su imali veliku i snažnu vjeru kad su u malom Isusu prepoznavali Božjeg Sina. Ta je vjera uvije od njih tražila novo predanje i nove odgovore dok su pratili Isusa u njegovu rastu. Ta je vjera Mariju dovela do Kalvarije, kad je bila jedina vjernica. Ako nema vjere u obitelji, onda je teško naći nešto što bi članove obitelji povezivalo i nosilo. Vjera unosi sklad i pomaže da žive jedni za druge u povjerenju jednih prema drugima.

Kršćanska obitelj nosi svoj križ!

U Svetoj obitelji križ se nadvio već nad Betlehemom i bit će prisutan sve do Kalvarije. Marija je zbog toga i nazvana “Majkom boli”. Starac Šimun kaže: “A i tebi će samoj mač probosti dušu!” Svaka se obitelj susreće s nevoljama i pohađaju je različiti križevi. Bolest muža ili žene, hendikepirano dijete, droga ili alkohol… Tko će sve nabrojiti od čega trpi današnja obitelj. Svaka trpi na svoj način. Križ i trpljenje su nekim obiteljima kamen spoticanja i padanja, a neke obitelji sazrijevaju i rastu u toj školi trpljenja da ostajemo zadivljeni.

Trebao bih napraviti bilancu “svetosti” svoje obitelji u duhu ovoga što nam sv. Luka govori o Svetoj obitelji. Uočiti dobre i loše strane. Na dobrima i dalje graditi, a loše nastojati popraviti i smanjiti. Sveta obitelji, preporučujem ti svoju obitelj. Moli za nas!

 

Izvor: kastav-crkva.org

Naslovna fotografija: vjeraidjela.com

  • travanj 11, 2016

Copyright © 2010 - 2015 milosrdno-srce.com. Sva su prava pridržana.