Danas se slavi blagdan svetog Ivana Krstitelja

Milosrdno Srce Katolička crkva Danas se slavi blagdan svetog Ivana Krstitelja

Katolička crkva

Danas se slavi blagdan svetog Ivana Krstitelja

Sveti Ivan Krstitelj, uz Blaženu Djevicu Mariju, jedini je svetac kojemu je crkva dala slaviti dan rođenja ili zemaljski rođendan 24. VI. – nazvan je i „Ljetni Božić“. Osim toga ima i dan mučeništva ili rođendan za nebo koji se slavi 29. VIII. i nazvan je Glavosijek sv. Ivana Krstitelja.

Katolička crkva ga naziva Krstiteljem jer je u rijeci Jordanu krstio samog Gospodina, kad je Duh sveti sišao na Nj. U istočnoj se pak Pravoslavnoj crkvi Ivan naziva Pretečom, jer je on onaj koji je svojom pojavom i djelovanjem prethodio Jaganjcu Božjem, kako Krista i sam naziva. Njega u povijesti Biblije nazivaju posljednjom starozavjetnom proročkom osobom. Istovremeno je i prvi novozavjetni svetački lik. On je spona između dva saveza, Staroga i Novoga. 

Od svog je začeća Ivan Krstitelj bio čudom zasjenjen, milošću Boga Velikoga. Zahariji, koji se opirao vjeri, Bog je oduzeo govor dok nije trebao nadjenuti ime svom djetetu. Ivan je od začeća bio u stalnoj vezi s rođakom Isusom iz Nazareta. Kad je Bogorodica Marija pohodila svoju rođakinju svetu Elizabetu, čuvši da je trudna, dok ju je pozdravljala, zaigra joj od radosti Ivan (čedo) u utrobi.

U svojoj mladosti odlazi u judejsku pustinju. U Bibliji piše da se hranio skakavcima i divljim medom. Oblačio se u odjeću načinjenu od devinih dlaka. Bio je opasan pojasom. Živio je, dakle, pustinjskim, isposničkim životom.

Ivan_Krstitelj_Leonardo-da_Vinci_KOU_Milosrdno_srcePropovijedao je obraćenje, unutarnji zaokret krsteći ljude u vodama rijeke Jordana. Imao je svoje učenike koji su ga slijedili. Na koncu je krstio i samog Učitelja, za kojeg je rekao da mu nije dostojan odvezati ni sveze na obući. Britak je bio na jeziku. Oštro se okomio na ondašnje učitelje zakona, na farizeje, nazivajući ih zmijskim porodima. Čitav je svoj proročki i propovjednički život podredio Isusu Kristu. O Njemu je govorio, Njega najavljivao pripominjući pri tome da ga trebamo dočekati pripravni, obraćeni, u potpuno novom životnom ruhu.

Herod Antipa, vladar Galileje i Pereje, doa je smaknuti Ivana Krstitelja jer mu je ovaj prigovorio zbog preljuba.Smaknut je odrubljivanjem glave. priča ide ovako – sveti Ivan Krstitelj prigovorio je kralju Herodu što je htio ženu svoga brata, Herodijadu, koja je Ivana zbog toga zamrzila.Čim joj se pružila prilika, na Herodovoj gozbi, krenula je s osvetom. Naime, njezina kći Saloma se zbog svoga plesa svidjela Herodu, koji joj je obećao ispuniti svaku želju. Na nagovor svoje majke, zatražila je glavu Ivana Krstitelja na pladnju, a Herod je obećanje ispunio.

Spomendan njegove smrti koji nazivamo i Glavosijek sv. Ivana Krstitelja je 29. kolovoz.

Najstarije mjesto gdje se štuje sveti Ivan Krstitelj je njegov grob u Sebasti, nedaleko od današnjeg Nablusa u palestini. Jedna od najvećih crkava u svijetu posvećena njemu je Lateranska bazilika u Rimu.Relikvije svetog Ivana Krstitelja danas se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu, te u Amiensu u Francuskoj.
Jedno od najvećih svetišta svetog Ivana na svijetu nalazi se u Podmilačju kod Jajca.

Sveti Ivan Krstitelj zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, gostioničara, brusača, zatvorenika osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika i velikog broja gradova širom svijeta.

Svima koji nose ime prema ovom velikom svecu, želimo sretan imendan!

 

Izvori: dubrovacki.hr/ hkm-freising.de/ narodni.net

  • lipanj 24, 2016

Copyright © 2010 - 2015 milosrdno-srce.com. Sva su prava pridržana.