Danas je Blagdan Svetog Petra i Pavla

Milosrdno Srce Katolička crkva Danas je Blagdan Svetog Petra i Pavla

Katolička crkva

Danas je Blagdan Svetog Petra i Pavla

Katolička crkva 29. lipnja proslavlja svetkovinu dvojice apostola, stupova Crkve, Svetih Petra i Pavla. Već od trećega stoljeća u Crkvi se slave ova dva sveca zajedno, a to znači da imaju mnogo toga zajedničkoga iako predstavljaju dvije različite osobe na njivi Gospodnjoj. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji više župa ima za zaštitnike ove velikane Crkve.

SVETI PETAR
Sveti Petar je svetac rimokatoličke Crkve, prvi papa, rimski biskup, jedan od dvanaest apostola.Obično ga se u kršćanskoj ikonografiji prikazuje s ključevima u rukama, budući da mu je Isus u evanđelju predao ključeve kraljevstva nebeskog.
Zaštitnik je Crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja i mnogih mjesta širom svijeta.

SVETI PAVAO
Sveti Pavao je svetac rimokatoličke Crkve, evangelizator i misionar u Maloj Aziji, Grčkoj i Rimu, teolog, napisao je više poslanica Novoga Zavjeta, mučenik.Sveti Pavao štuje se kao zaštitnik pisaca, novinara, glasnogovornika, biskupa, misionara, izrađivača šatora, protiv zmijskog otrova, članova pokreta Kursiljo, grada Rima, Malte i mnogih drugih mjesta širom svijeta.

Svim imenjacima sv. Petra i Pavla želimo sretan imendan!

Izvor:  Župa Svetog Ivana Krstitelja, Lekenik / Katolički tjednik

Foto: misija.slobodnadalmacija.hr

  • lipanj 29, 2016

Copyright © 2010 - 2015 milosrdno-srce.com. Sva su prava pridržana.