Sveti Otac u katedrali u Baguiju otvorio Sveta vrata

Milosrdno Srce Sveti Otac u katedrali u Baguiju otvorio Sveta vrata
ae5bddb49d

Milosrdno Srce

Sveti Otac u katedrali u Baguiju otvorio Sveta vrata

Nije u Rimu, nego u Banguiju u Srednjoafričkoj Republici, jednoj od periferija svijeta, Papa Franjo nekoliko dana prije početka na razini opće Crkve započeo Jubilej milosrđa.

Izvor: laudato.hr

Foto: radiovaticana.va

U nedjelju 29. studenog, otvorio je Sveta vrata i potom prvi kroz njih ušao u katedralu u Banguiju, gdje je slavio svetu misu. Tijekom liturgije, Papa je pružio znak mira mjesnom imamu i predstavniku evangeličke zajednice.

Bangui postaje duhovna prijestolnica svijeta. Jubilej milosrđa unaprijed započinje u ovoj zemlji. Svi molimo za mir, milosrđe, pomirenje, oprost i ljubav“ rekao je papa Franjo, otvarajući Sveta vrata. „Ta je gesta osobito značajna za Srednjoafričku Republiku, državu koja još uvijek pati zbog krvavog građanskog rata. No Božja snaga liječi čovjeka, podiže ga i omogućuje mu da započne novi život prelaskom na drugu obalu“, istaknuo je Sveti Otac.

„Međutim, ne možemo prijeći na drugu obalu ako Bog nije s nama, oslobađajući nas od podjela i suparništva“, napomenuo je, dodajući kako nam je graditi Božju Crkvu kao obitelj koja je otvorena svima i skrbi se o najpotrebitijima. „A temelji te Crkve su blizina i duh zajedništva. To nije prije svega pitanje financijskih sredstava. Dovoljno je zapravo sudjelovati u životu Božjega naroda, pružajući razloge nade koja je u nama, svjedočeći beskrajno Božje milosrđe.“

Ljubav prema neprijateljima čuva nas od napasti osvećivanja i od spirale odmazde koja nikada ne završava. Gospodin je ljubav, a kršćani su pozvani to svjedočiti, osobito tamo gdje vlada nasilje, mržnja, nepravda ili progon. Snaga ljubavi ne povlači se ni pred čim. Gospodin je snažniji od svega, a čak i kad izbiju sile zla, Bog ima posljednju riječ. A ta riječ bit će ljubav“, poručio je Papa.

„Sve one koji nepravedno koriste oružje ovoga svijeta pozivam da odlože ta sredstva smrti i radije se oboružaju pravednošću, ljubavlju i milosrđem, istinskim jamcima mira“, rekao je Sveti Otac. Obraćajući se na koncu osobama koje su u Srednjoafričkoj Republici zauzete u naviještanju evanđelja, kazao je da su „pozvani otkriti Gospodina kao pravo središte svega dobra. To je poziv utjeloviti Božje srce“, napomenuo je Papa.

Odgovori

Copyright © 2010 - 2015 milosrdno-srce.com. Sva su prava pridržana.